Yorum: Fable (Fable, #1) - Adrienne Young

 

Adı: Fable
Yazarı: Adrienne Young
Yayınevi: Wednesday Books
Sayfa Sayısı: 368
Puanım: 5/5

ARKA KAPAK

Welcome to a world made dangerous by the sea and by those who wish to profit from it. Where a young girl must find her place and her family while trying to survive in a world built for men.

As the daughter of the most powerful trader in the Narrows, the sea is the only home seventeen-year-old Fable has ever known. It’s been four years since the night she watched her mother drown during an unforgiving storm. The next day her father abandoned her on a legendary island filled with thieves and little food. To survive she must keep to herself, learn to trust no one and rely on the unique skills her mother taught her. The only thing that keeps her going is the goal of getting off the island, finding her father and demanding her rightful place beside him and his crew. To do so Fable enlists the help of a young trader named West to get her off the island and across the Narrows to her father.

But her father’s rivalries and the dangers of his trading enterprise have only multiplied since she last saw him and Fable soon finds that West isn't who he seems. Together, they will have to survive more than the treacherous storms that haunt the Narrows if they're going to stay alive.

 YORUM

Madem yorum yazmaya geri döndüm, şu sıralar okuduğum ve çok beğendiğim bir başka kitapla devam edeyim bari. Fable’dan önce, Adrienne Young’ın Sky in the Deep’ini okumuştum geçen sene, ondan da çok keyif almıştım. Fable çok uzun değil, 380 sayfa, ve her sayfası dolu dolu.

Ana karakter, Fable, babası tarafından dört yıl önce Jeval adasında terk edilmiş ve Fable o günden beri çalışıp çabalayıp hayatta kalmaya, adadan ayrılıp babasıyla tekrar karşılaşacağı güne hazırlanmaya çalışıyor. Fable’ın yaşadığı dünya epey karanlık ama Young Adult seviyesinde. Epik fantastikteki kadar karanlık bir şeyler beklerseniz hayal kırıklığına uğrarsınız. Ama bence yazar dünyayı dengelemeyi iyi başarmış. Okurken, o dünyayı aklınızda canlandıracak kadar detay var; yazar sizi fazlasıyla boğmuyor.

Karakterleri de çok sevdim. Fable zaten okuması eğlenceli biri. Hayatta kalmak için elinden geleni yapıyor, etrafındakilerin hareketlerini inceliyor, parçası olduğu zorlu dünyanın şartlarına uyun sağladığı halde kendini kaybetmemek için çabalıyor. West ve mürettebatı da çoğunlukla detaylı karakterler. İçlerinden sadece biri hakkında pek fikrim yok, bu da benim suçum olabilir... Bazı yerleri biraz üstünkörü okumuştum.

Kitabın en sevdiğim yanlarından biri, vücutlara ve cinselliğe olan yaklaşımı. Fable’ın çocukluktan ergenliğe geçişi, Jeval’de geçirdiği dört yıl içinde gerçekleşiyor. Fable bu sürede aynalardan uzakta kaldığı ve kendisiyle pek ilgilenmediği için, ne kadar değiştiğinin farkında değil. Yazar bu değişime kitapta iki kere yer vermiş ve ikisinde de, gerçekte olabilecek bir üslupla anlatmış. İnsanı rahatsız eden, “buna ne gerek vardı şimdi” dedirten kelimeler seçmiyor.

Karakterler hayatta kalmaya odaklandığından, cinsellik ve ilişkiler geri planda. Kitabın %70’inden önce bunların adı bile geçmiyor. Başlarından geçenleri düşündüğümde, yazarın bu kararı beni çok tatmin etti açıkçası. Genç yetişkin kitaplarında çok sık gördüğüm; aşka, ilişkilere, cinselliğe vb. yönelmiş bir odak var. Bazen bu konular çok iyi ele alınabiliyor ama ben sık sık rahatsız oluyorum. Fable’da bunların sessiz ama saklanmadan ele alınması çok hoşuma gitti. Kitaptaki ilişki(ler) çok doğal bir şekilde kuruluyor ve ilerliyor.

Tek tek herkes hakkında iki üç cümle bir şeyler söylemek istiyorum aslında ama, söyleyeceğim herhangi bir şey kitabın kurgusunı açık edebilir. Karakterlerin kimlikleri ve neleri bilip bilmedikleri kurguya çok bağlı, bunlardan bahsettiğim an bazı gizem unsurlarını ortadan kaldırmış olurum. 

Adrienne Young’ın çıkaracağı diğer kitapları da okumayı planlıyorum. Fable’ın devam kitabı olan Namesake bu ay çıkıyor, eğer başka bir kitabın ortasında değilsem çıktığı gibi okumayı planlıyorum. Onun dışında yeni bir ikilemesi çıkacak bir-iki seneye, onu da bir yandan takip edeceğim.

 

Ezgi Tülü

Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencisi. 2014'ten beri kitaplar hakkında konuşuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder