Ozan Beedle'ın Hikayeleri - J.K. Rowling | Yorum

Adı: Ozan Beedle'ın Hikayeleri
Orijinal Adı: Tales of Beedle the Bard
Yazarı: J. K. Rowling
Yayınevi: YKY Yayınları
Sayfa Sayısı: 100
Goodreads Puanı: 3.97
Benim Puanım: 5.00
Format: Ciltsiz
Seri: Hogwarts Library

Ozan Beedle'ın Hikâyeleri'nin içerdiği her biri kendine özgü sihirli bir karaktere sahip birbirinden farklı beş masal, okuyanlara bazen neşe, bazen kahkaha, bazense ölümcül tehlikelerin heyecanını yaşatacak.
Profesör Dumbledore'un her bir öykü için kaleme aldığı ek notlar hem Muggle'ların hem de büyücülerin hoşuna gidecek. Bu notlarda Profesör masalların anlattığı ahlak kuralları üzerine akıl yürütüyor ve bu arada da Hogwarts'ta yaşama dair küçük bilgi kırıntıları sunuyor. Yazar J.K. Rowling'in elinden çıkan çizimlere yer veren bu benzersiz büyülü kitap, yıllar boyu elden düşmeyecek.

Bu çok uzun bir yorum olmayacak fakat kitabı bitirdiğimden beri aklımın bir köşesinde durmayı sürdürdü. Çok kısa bir kitap olduğu için video çekme şansım yok fakat oturup bu kitapla ilgili hislerimi ve düşüncelerimi dökmem gerek, bunun için de bir yorum yazısı yazmaktan daha iyi ne yol var? 

Ben bir Harry Potter hayranı değilim. Bunu negatif bir anlamda da söylemiyorum. HP hayranı değilim çünkü daha önce hiçbir kitabını okumadım ve filmlerini de yarım yamalak izledim. Bu kitabı da bir arkadaşımın ısrarı üzerine okudum yoksa çok da okumayı planladığım bir şey değildi, hatta listemin kıyısından köşesinden geçmiyordu. Aldım, başladım, okudum ve bitti. 100 sayfanın çok azı yazıydı. Resimler ve büyük karakterler derken hızlı bir şekilde sonuna geldim. 

Ve sevdim.

Sanırım bir çok Harry Potter hayranı için biraz yetersiz bir kitaptı - bilmiyorum belki de ben yanlış anlamışımdır - fakat benim içimi ısıttı ve o yönde hiçbir istek duymuyor olmama rağmen öncesinde, bu kitabı okuduktan sonra oturup Harry Potter okumak istedi canım. Diyelim son beş altı yıldır doğru düzgün kitap okuyorum: Bu beş altı yılda hiç istemediğim bir şeyi gerçekleştirdi bu kitap benim adıma. 

Çok tatlı bir kitaptı ve masalların hepsini çok sevdim. Bir masal kitabı olmasının en güzel yanı üslup sanırım ve bir nevi "modern masallar" gibi geldi bana çünkü şu ana kadar okuduğum tüm masallar daha geçmiş zamanlarda yazılmıştı ve bu çok yeni. Çok güzel bir histi bu yaşadığım. Ayrıca Dumbledore'un aldığı notların varlığı tamamen ayrı bir keyifti çünkü karakteri çok yakından tanımasam bile serinin hayranları için çok hoş olmuş olmalı.

Bir de, kitaptan gelen paranın hayır kurumuna gidiyor olması gerçekten hoş bir jestti. Gerçi Türkçe baskısı için aynısı geçerli mi emin değilim ama geçersiz olsa herhalde o notu baskıya eklemezlerdi. 

Kısa lafın kısası, kitap içimi ısıttı ve Harry Potter'a başlama isteği uyandırdı içimde. Eminim Harry Potter okuduktan sonra dönüp tekrar okumak isteyeceğim. (Lütfen kınamayın, HP okumamış tatlı bir Athena'yım ben.)

Ezgi Tülü

Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencisi. 2014'ten beri kitaplar hakkında konuşuyor.

1 yorum: