Nisan Ayında Okuduklarım - 2018

Nisan ayında (bir arkadaşımın merak etmesi üzerine topladım) tam tamamına 4.201 sayfa okumuşum mangalarla beraber. Bu sayıya katkısı en büyük kitap elbette ki 592 sayfayla Muhalifler. Okuduğum kitapları listeleyerek çoktan Instagram sayfamda paylaştım, ama canım kitaplar hakkında biraz daha konuşmak istediği (ve her geçen yıl blogumu biraz daha boşladığım ve bu beni mutlu etmediği) için, bir de burada paylaşayım okuduklarımı dedim.

Bu ay, toplamda 13 kitap ve 4 manga okumuştum. Geçtiğimiz aylarda okuduğum mangaları paylaşma ihtiyacı hissetmemiştim ama sonradan insanların okuyacak manga arıyor olabilecekleri aklıma geldi ve her ne kadar manga yorumu halen daha yapmasam da, en azından "Ben bunları okudum," diye belirtmek işe yarayabilir gibi.


Instagram'daki listeyi buraya olduğu gibi alıyorum ve altlarına küçük açıklamalar ekliyorum, çünkü öteki türlü bu yazı anlamsızca uzun olacak ve aynı listeyi 5-6 kere tekrar etmeye gerek yok.

KİTAP

1. Bygone Badass Broads (3) Mackenzie Lee 

2. Northanger Abbey (...) Jane Austen 📕
Bunu aslında geçen ay okumuştum fakat bu ay ENGL 106 vizesine hazırlanırken, kitaptaki detayların büyük bir kısmının aklımdan çıktığını fark ettim ve vizeyi batırmamak adına kitabı yeniden okudum. Daha önce Jane Austen'dan iki kitap okumuştum: Gurur ve Önyargı & İkna. Bu da güzel bir üçüncü oldu. Derste kitabı derinlemesine işlemek de epey keyifliydi, gerçekten çok şey öğrendiğimi düşünüyorum. Bu yüzden puan da vermedim çünkü haksızlık etmek istemiyorum.

3. Tanrı Olmak Zor İş (5) Arkadi ve Boris Strugatski 📕
Bu kitabı yorumlamanın bana düşmeyeceğini düşündüğüm için yorum girmedim ama bir alıntı paylaştım, belki görmüşsünüzdür. Çok güzel kitap, ayrıca günümüzde de geçerliliğini maalesef ki koruyor. Bilimkurgu klasikleri dizisine giriş için belki en uygun kitap değil ama kesinlikle okunmalı.


4. Women & Power (4) Mary Beard
Bu da gerçekten çok güzel ve öğretici bir kitaptı. Klasik dünya (Antik Yunan/Roma) ve onun Avrupa kültüründe kadının yeri üzerindeki etkisi üzerine, Mary Beard'ın iki farklı zamanda vermiş olduğu konuşmaların düzenlenmiş haliydi. Bu konular hakkında pek bilgiye sahip değilim, o yüzden güzel bir "giriş kitabı" olarak düşünülebilir. Daha fazlası ilginizi çekiyor mu çekmiyor mu anlamak için mesela. 
İçinde geçen bir kitabı not aldım, onu da bir ara okumak istiyorum.

5. Wit (4) Margaret Edson
Bunu bana bir arkadaşım önermişti ve öğrendiğime göre bir filmi de varmış. Bayağı keyifli bir oyundu. Ana karakteri nedeniyle İngiliz edebiyatına sık göndermeler yapıyordu ve bir İngiliz edebiyatı öğrencisi olarak, okulda öğrenmekte olduğum bazı şeylerin karşıma çıkması da ayrı bir keyif verdi bana. 
Bir de, bunu okurken fark ettim ki ben pek tiyatro okumuyorum. Bunu bitirmemin ardından gidip birkaç tiyatro eserini daha listeme ekledim.

6. Kör Islık (3) Eyüp Tosun 📕

7. More Than We Can Tell (3) Brigid Kemmerer
Bu yazarın Letters to the Lost adlı kitabına 5 yıldız verdikten sonra bir başka kitabını okumayı gerçekten çok istiyordum, More Than We Can Tell'in çıktığını görünce de dayanamayıp hemen başladım. Maalesef aynı keyfi alamadım. Aslında kitaba 4 vermeyi düşünüyordum fakat sonlara doğru yazar, internet arkadaşlıkları üzerine pek hoşlanmadığım bir mesaj verme ihtiyacı duymuştu, o yüzden bir puan daha kırdım. 

Bu yazarın da Alex, Approximately kitabını okumuştum ve ona 3 yıldız vermiştim, ama Starry Eyes'ın konusu eğlenceli bir kitap olabileceğini işaret ediyordu ve ekitaplar üzerinden ilerlediğim dönemdeydim, o yüzden diğerinin ardından hemen buna başladım. Bu kitabın asıl sıkıntısı çok uzun olmasıydı. 400+ sayfa boyunca o kadar gereksiz sahneler vardı ki, okurken "Artık bitsin lütfen," dediğim çok sık oldu. Öyle olunca da pek keyif alamadım maalesef. Güzel bir hikayeydi ama yazarın bunu ele alış biçimi pek bana hitap etmedi.
Gelecekte tekrar Jenn Bennett okur muyum bilmiyorum ama yakın dönemde öyle bir planım yok.


9. Yok Oluş (3) Jeff Vandermeer 📕
Bu kitap hakkında kafam gerçekten karışık, o yüzden söyleyecek pek bir şeyim yok. Bazı açılardan güzeldi, bazı açılardan pek hoşlanmadım. Öyle olunca da 3 yıldız vermeyi daha uygun gördüm. Birkaç alıntı paylaştım, belki görmüşsünüzdür, ama görmediyseniz diye:

10. Uyanış (2) Courtney Summers 📕

11. Mrs Dalloway (5) Virginia Woolf 📕📝
Çok güzeldi. Gerçekten çok, çok güzeldi. Okuması bazı yerlerde gerçekten zorlasa da iyi ki okumuşum. Okulda okuduğum için hocamız birçok yerde bize destek oldu, bu sayede kitabı çok daha iyi anladığımı düşünüyorum. 

12. Wide Sargasso Sea (4) Jean Rhys 📕📝
Bunu da özellikle Jane Eyre'i okuduğum için daha da iyi anladığımı düşünüyorum. Aynı şekilde bu da çok güzeldi. Keşke Jane Eyre'in gerçek bir parçası olsaydı, dedirtti bana. Anlattığı hikaye ve bunu anlatış şekli harikaydı. Jean Rhys'tan daha çok şey okumayı gerçekten istiyorum.

13. Muhalifler (3) Marissa Meyer 📕

MANGA

1. Akatsuki no Yona [Yona of the Dawn] 11
Yona biraz sıkmaya başladı doğrusu. Hikaye artık ilerlese de boş boş maceralar okumasam istiyorum, o yüzden bu ay pek üstüne gidemedim. Belki hepten bırakırım okumayı, bilmiyorum. Bazı yerleri cidden komik ama sakız gibi uzadığını düşünüyorum, özellikle de devam ettiğini ve şu an zaten olan ciltlerin sayısını düşünürsek.

2. Kıyamet Meleği [Seraph of the End] 1
3. Kıyamet Meleği [Seraph of the End] 2
4. Kıyamet Meleği [Seraph of the End] 3
Genel olarak keyifli. Üç cilt okuduğumu da hesaba katarsak, epey bir olay oldu ve devamında da neler olacağını okumak için sabırsızlanıyorum. Her cilde tek tek puan vermek istemediğim için bir şey demeyeceğim ama güzel başladı, umarım aynı güzellikte devam eder. Bu da hala süren bir manga, o yüzden tamamen bitirir miyim emin değilim, ama gittiği yere kadar zorlamayı düşünüyorum.

Ve işte bu kadar! Birileri buraya kadar okumuş mudur hiçbir fikrim yok, ama bu ay okuduğum ve hakkında yorum girmediğim kitaplardan kısaca bahsetmek istedim dediğim gibi. Yorumları zaten okuyabilirsiniz. Gelecek ay için belli bir kitap sayısı yok kafamda ama finaller başlayacağından daha az aktif bir ay olur diye düşünüyorum.

Arada bir yerlerde Mrs. Dalloway'i yeniden okumam gerekebilir, bakalım. Bir sonraki ay görüşürüz.(ya da belki de görüşmeyiz).

Ezgi Tülü

Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencisi. 2014'ten beri kitaplar hakkında konuşuyor.

2 yorum:

  1. Jane Austen hakkında biraz daha bilgi sahibi olmuş oldum sayende.Onun dışında okuduğun kitaplar -gerek günümüz gerek klasikler- olmak üzere ilgimi çektiler.Bir kaç tanesi okuma listemde olan kitaplardı.Onları da sayende öne çekmiş oldum.
    Teşekkürler paylaşımın için ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jane Austen hakkında ne öğrendin? :)
      Hangi kitapları öne çektin? Merak ettim. Şimdiden iyi okumalar, umarım benim gibi sen de keyif alarak okursun! ^_^

      Sil