Yorum: İnsan Ne ile Yaşar - Leo Tolstoy


Adı: İnsan Ne ile Yaşar
Orijinal Adı: How Much Land Does a Man Need
Yazarı: Leo Tolstoy
Yayınevi: Penguin
Sayfa Sayısı: 64
Goodreads Puanı: 4.07
Puanım: 2/5

YORUM

İlkokulda okumamızın zorunlu tutulduğu kitaplardan nasıl kaçtığımı bir ben bilirim, bir de ilkokuldaki sınıf öğretmenim sanırım. O günlere dönüp bakınca kitaplarla nasıl bu kadar içli dışlı oldum, insan sorguluyor. 😂 “İnsan Ne ile Yaşar” da okumaktan kaçtığım o kitaplardan birisiydi. En sonunda geçenlerde Penguin’in Little Black Classics dizisi sayesinde alıp okudum.

Kitabın içinde iki hikaye var, biri bizdeki çevirilerinde kitabın adı olan “İnsan Ne ile Yaşar”, diğeri de bu edisyonun adı olan “İnsanın Ne Kadar Toprağa İhtiyacı Var”. Daha önce Tolstoy’dan önce sadece “İvan İlyiç’in Ölümü” okumuştum, o yüzden onun kitaplarına pek hakim olduğum söylenemez. 

Didaktik kitaplardan pek hoşlanmıyorum, o yüzden bu kitaptaki iyi öykü de bana pek hitap etmedi maalesef. “İnsanın Ne Kadar Toprağa İhtiyacı Var”, açgözlü olmanın sonuçları üzerineydi ve okuyucusuna “açgözlü olmak kötüdür” mesajını veriyordu. Kötü bir mesaj değil kesinlikle fakat okuduğum metinlerin suratıma tokat atar gibi bana bu tarz ahlak dersleri vermesini sevmiyorum. 

“İnsan Ne ile Yaşar”ı da aklımdan neredeyse tamamen silmişim, onu fark ettim şu an bu yazıyı yazarken. Öyküde ne olup bitti hatırlıyorum ama vermeyi amaçladığı mesajı pek anımsayamıyorum. Okurken pek keyif alamadım maalesef ve ilkokulda okumaktan kaçtığım için de pişman değilim. 😅 Hiçbir şey olmasa en azından artık ne anlattığına dair bir fikrim var, deyip iyi tarafından bakmak lazım tabii. Yakın zamanda bir başka Tolstoy eseri okuyacağımı pek sanmıyorum gerçi.

Ezgi Tülü

Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencisi. 2014'ten beri kitaplar hakkında konuşuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder