A Sign of the Times - Kitap Meydan Okuması


Bir süredir hayatım çok tekdüze ilerliyordu; günlerim, "uyan, kahvaltı et, kitap oku, video izle, kitap oku, video izle, etrafta huzursuzca dolaş, yemek ye, kitap oku, uyu" şeklinde gelişiyordu. En sonunda bu kısır döngüden sıkılarak, "Madem tüm zamanımı kitap okuyarak geçiriyorum, bari işleri biraz eğlenceli kılayım," deyip, kendime kitap meydan okumaları aramaya başladım.

Goodreads'te, Nothing But Reading Challenges diye bir gruba üyeyim bir süredir. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere, grubun tamamı kitap meydan okumalarına adanmış durumda. Eski meydan okumalardan birkaçını yeniledikleri bir güne denk geldiğimden şanslıydım, iki tane keyifli meydan okumayla karşılaştım. Bu yazıda size bunlardan birini, adını Harry Styles'ın şarkısından aldığını varsaydığım, A Sign of the Times'ı anlatacağım.

Aslında bu meydan okumanın olayı çok basit. Meydan okumaya katıldığınız zaman, hangi burcun zamanıysa, o burçla başlayarak okuduğunuz kitaplarla bir akrostiş oluşturuyorsunuz. Kitapların başındaki sayıları ve eğer İngilizce okuyorsanız "A", "An", "The"ları görmezden gelmeniz gerekiyor. Yazarın adını ya da soyadını, kitabın adındaki ilk kelimenin baş harfini ya da kitaptaki önemli karakterlerden birinin adını kullanabilirsiniz.

Şu an "Aslan" dönemindeyiz, o yüzden onunla başlayayım:

23 Temmuz - 22 Ağustos: Aslan
A - Açlık Oyunları / Suzanne Collins
S - Aplikasyon / Lauren Miller
L - Laini Taylor (yazar) / Strange the Dreamer
A - Aveyard, Victoria (yazar) / Kızıl Kraliçe
N - Nacton (karakter) / One Blood Ruby

Meydan okumanın orijinali İngilizce olduğundan ve ben de gruptaki etkinliğe katıldığımdan, ben ASLAN'ı değil, LEO'yu yazmaya çalışıyorum, orası ayrı. Eğer benim meydan okumamı görmek istiyorsanız şu linkten görebilirsiniz. (Ama galiba gruba üye olmanız gerekiyor.)

Bu yazıyı yazarkenki durumum:

ASLAN yazmayı bitirdiğinizde, 22 Ağustos'a kadar devam edemiyorsunuz. 22 Ağustos'u geçtikten sonra da, sıradaki ayın burcundan yazmaya devam ediyorsunuz:

23 Ağustos - 22 Eylül: Başak
23 Eylül - 22 Ekim: Terazi
23 Ekim - 21 Kasım: Akrep
22 Kasım - 21 Aralık: Yay
22 Aralık - 21 Ocak: Oğlak
22 Ocak - 19 Şubat: Kova
20 Şubat - 20 Mart: Balık
21 Mart - 20 Nisan: Koç
21 Nisan - 21 Mayıs: Boğa
22 Mayıs - 22 Haziran: İkizler
23 Haziran - 22 Temmuz: Yengeç

Süre, meydan okumaya başladığınız tarihten itibaren 1 yıl ama elbette isterseniz arada sırada, istediğiniz aylarda yapabilirsiniz. Türkçede çok zorlayıcı bir ay varmış gibi durmuyor, bir tek "ikizler" biraz uzun sürebilir gibi. İngilizcede ise... Sagittarius, capricorn ve aquarius özellikle gözümü korkutuyor. 

İsteyenler için İngilizce liste:

July 23 to August 22 - Leo
August 23 to September 22 - Virgo 
September 23 to October 23 - Libra 
October 24 to November 21 - Scorpio 
November 22 to December 22 - Sagittarius 
December 23 to January 22 - Capricorn 
January 20 to February 19 - Aquarius 
February 20 to March 20 - Pisces 
March 20 to April 20 - Aries 
April 21 to May 20 - Taurus 
May 21 to June 21 - Gemini 
June 22 to July 22 - Cancer 

Eğer bunu yapmaya karar verirseniz ve blogunuzda paylaşırsanız, lütfen aşağıya link bırakmayı unutmayın! Meydan okumalarınızı görmeyi çok isterim.

Sevgilerimle,

Ezgi Tülü

Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencisi. 2014'ten beri kitaplar hakkında konuşuyor.

2 yorum:

  1. Bayağı orijinal bir meydan okumaymış, heveslendim şu an :D Kitaplarımı ayarlayabilirsem Türkçe olarak katılmayı istiyorum :')
    Teşekkürler bizi de haberdar ettiğin için :>

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ni dimik efendim :D Benim de çok hoşuma gitti. İlk ay İngilizce'de LEO olduğundan da bir çırpıda bitti zaten :D Şimdi oturdum kös kös "Acaba Türkçesini de mi yapsam?" diye düşünüyorum (yapmadı) :D

      Sil